Hoe bereid je de hond voor op de baby…

IMG_5293

Als er een kindje op komst is, verandert er natuurlijk veel in huis.
Ook voor de hond is deze verandering heel erg wennen, zeker omdat honden erg gevoelig zijn voor verandering in hun eigen vertrouwde omgeving.
Honden weten vaak al eerder dan jij zelf dat je in verwachting bent, je gedraagt je meestal anders en honden zijn hier heel gevoelig voor. Zij voelen al vrij snel dat iets gaat veranderen. Zeker als je een gevoelige hond hebt…
Maar hoe ga je hier dan goed mee om? 

Vroeger werd er vaak gezegd dat je de hond de poepluier op moest laten eten of de placenta… (Bah!)
Tegenwoordig wordt hier “gelukkig” anders over gedacht. En zijn deze praatjes niet meer aan de orde.

Maar wat zijn dan wel handige tips om de hond goed voor te bereiden op de baby?
Hieronder volgen een aantal tips.

  • Voor de bevalling is het vaak al goed om de hond te betrekken bij de voorbereidingen, neem hem/haar al eens mee naar het babykamertje en laat hem daar al eens rondkijken en snuffelen.
  • Plaats al op tijd een traphekje, zodat de hond deze niet associeert met de baby en hij hier al aan kan wennen. Hij voelt zich dan minder snel buitengesloten.
  • Zet de kinderwagen en box al op tijd (bij ongeveer 7 maanden), zodat ook hier de hond al aan kan wennen. Rijd ook af en toe eens een rondje met de kinderwagen, door de tuin bijvoorbeeld, en laat de hond meelopen, zodat hij leert om naast de wagen te blijven lopen.
  • Als het kindje er dan eenmaal is, is het wel een idee om de hond even aan spulletjes van de baby te laten ruiken, bijvoorbeeld een gedragen rompertje, zodat de hond de geur al goed kan ruiken.
  • Bij de kennismaking is het heel belangrijk om de hond en de baby op dezelfde hoogte te hebben, houdt de baby dus niet boven de hond, hierdoor kan het zijn dan de hond gaat springen & hier schrikt de baby van. Ga dus samen even op de grond zitten en laat de hond en de baby even goed kennis maken, blijf zelf vooral ook rustig.
  • Ook erg belangrijk aandacht! Blijf de hond ook zeker veel aandacht geven. Natuurlijk verandert er veel met de komst van het kindje thuis, maar dit is ook voor de hond erg wennen. Vergeet hem daarom ook zeker niet. Probeer ervoor te zorgen dat de hond de aanwezigheid van de baby als leuk gaat ervaren. Als je bijvoorbeeld de baby de fles geeft, geef dan de hond ook wat te eten… Ben je met de baby op het speelkleed aan het spelen, betrek ook hier dan de hond bij, knuffel de hond of geef hem een beloning, de hond gaat de aanwezigheid van de baby dan ook als leuk ervaren! Verdeel goed je aandacht en betrek de hond bij de leuke dingen, zodat hij zich niet buitengesloten voelt en zich ook echt onderdeel voelt van het gezin.
  • betrek de hond bij de dagelijkse verzorging van de baby, dus ga je de baby in bad doen of verschonen op de commode, neem de hond dan af en toe eens mee en betrek hem er bij. (een leuke tip die wij kregen voor een klein hondje zoals ons, was om een krukje bij de commode te plaatsen, zodat hij er echt goed bij betrokken wordt en kan meekijken.)
  • Zorg er ook voor dat de hond een eigen plekje heeft in huis, bijvoorbeeld een mandje, waar hij zich altijd even kan “terugtrekken”. Dit voelt dan ook echt als zijn eigen vertrouwde plekje waar de baby niet is.

    dogg

Dit zijn een aantal handige tips om de hond goed om te laten gaan met de nieuwe situatie. 
Ga ook vooral ook op je eigen gevoel af… iedere hond is natuurlijk anders.
Het enige wat je in ieder geval nooit moet doen is de hond en de baby alleen laten! Zorg dat er ten alle tijden iemand bij is… maar dat spreekt voor zich.;-)

Wij hebben zelf een klein hondje dat er gevoelig is,en dus zijn we ook al bezig met de voorbereidingen.
We geven Lola altijd al veel aandacht, dus ook nu, en zijn dat straks ook zeker van plan. Ze hoort echt helemaal bij ons gezinnetje.
Als we nu regelmatig ons momentje hebben dat we de buik bekijken, er tegen praten, onze handen er op leggen, betrekken we Lola hier ook bij. We merken dat zij dit erg prettig vind, omdat ze soms uit zichzelf al lekker tegen of op de buik gaat liggen, als beschermer, zo mooi! Soms snuffelt ze ook echt even aan mijn buik…
Ook nemen we Lola af en toe mee naar boven en kijken even op de toekomstige baby kamer, zodat ze ziet dat er wat aan het veranderen is. Het traphekje hebben wij ook al hangen, dus hier kan ze al aan wennen.

IMG_4737

Heeft iemand nog goede en handige tips? 
Of hoe zijn jullie omgegaan met de de nieuwe situatie thuis?

2 gedachtes over “Hoe bereid je de hond voor op de baby…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s